maandag 16 februari 2015

Kikker in de kou.

We werkten 2 weken rond een prentenboek: " kikker in de kou"! Dit past goed aan bij het seizoen waarin we nu vertoeven.
We hebben heel wat leuke momenten beleefd! Kikker in de kou is ook een verhaal dat typisch past bij de leeftijd van 4- 5 jarigen! Het spreekt hen erg goed aan: het verhaal werd verteld met een groot prentenboek. Ze konden het verhaal in de boekenhoek beluisteren met een koptelefoon in de boekenhoek. Tijdens een nevenactiviteit hebben ze het verhaal chronologisch kunnen rangschikken.
Ze ontdekten ook de veranderingen in de natuur: buiten is het kouder, de bomen zijn kaal, de vriezeman is al enkele keren op bezoek geweest en heeft alles wit gemaakt! We maakten ook verzamelingen van winter- en zomerkledij. Ook de verschillende sjaals werden gemeten en vergeleken volgens lengte ( groter, kleiner, langer, langst.....)
Tijdens enkele taalspelletjes maakten we kennis met rijmwoorden en woordstukjes. We probeerden ook woordjes langer te maken en ontdekten verschillende klanken.
We hadden ook een wens......." we zouden zo graag eens een sneeuwpop willen maken...." maar de echte sneeuw wil maar niet komen!!!!!
Zo kregen we de opdracht om kikker of een ander figuurtje uit het verhaal na te schilderen en de sneeuwvlokjes erbij te tekenen ( dit was een goeie voorbereiding op het voorbereidend schrijven!)
Het verhaal werd ook meermaals gedramatiseerd in de poppenhoek met verschillende kroontjes ( kikker en zijn vriendjes) .




Geen opmerkingen:

Een reactie posten